top of page

Aangenaam kennis te maken:Natascha van den Berg geboren in 1980 te Gouda...

Zij maakt realistische schilderijen met olieverf. Op een klassieke manier komen haar werken tot stand. Door conceptueel te denken en fris kleurgebruik hebben haar werken een actuele uitstraling.

​

Natascha van den Berg studeerde in 2006 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Tijdens haar opleiding tot autonoom kunstenaar deed zij een uitwisseling naar de Repin Academie in St.Petersburg (Rusland). Daar werd haar voorliefde voor het realisme weer aangewakkerd.

Zij maakt  stillevens, landschappen en portretten van mensen en dieren in olieverf. Het uitbalanceren van licht en kleur zijn belangrijke aandachtspunten in haar schilderijen. Elk schilderij is een nieuwe uiting om twee uitersten uit het kleurenspectrum aan elkaar te verbinden, zodat ze harmonie en diepte verbeelden. De onderwerpen die zij kiest worden gestuurd door de seizoenen die elke keer weer iets nieuw brengen. Schilderen is voor haar de manier om het leven te bewonderen en te vieren.

​

Voor Natascha heeft realisme (uiteraard) met de werkelijkheid van doen, maar zij probeert in haar werk een tweede werkelijkheid te scheppen. Niet meer de ‘letterlijke’ werkelijkheid pogen vast te leggen, maar te zoeken naar de ‘eigen’ werkelijkheid is natuurlijk het credo van de moderne kunstenaar. Aangezien schilderijen wel parallel zijn aan de werkelijkheid, geven zij de mogelijkheid geschiedenis en heden met elkaar te verbinden. Tijdloze onderwerpen zijn belangrijke elementen in haar schilderijen.

‘Realisme is nooit een bewuste keuze geweest, maar wel een uit volle overtuiging vanuit mijn gevoel. Ik heb in de periode van mijn studie "autonome beeldende kunst" veel over kunst, maar vooral ook over mijzelf geleerd. Realisme is voor mij de manier om met mijn leven om te gaan. Als verlieft worden en nog steeds zijn, ben ik verbonden aan mijn schilderwerk

Realistisch schilderen resulteert volgens haar in iets dat leesbaar is voor de toeschouwer. Maar behalve de opsomming van aanwezige elementen roept de afbeelding bij iedereen aan andere gevoel en herinneringen op. In een realistisch schilderij is er altijd sprake van licht en ruimte. Dat wil zeggen, objecten suggereren een fysiek aanwezig. De ruimte die elementen innemen in de compositie komen als geloofwaardig over en elk materiaal heeft in meer of mindere mate kleurbesmetting en reflecties in zich van naburige elementen.

Figuratief is volgens haar interpretatie minder een synoniem voor realisme, omdat daarin elementen als stilering en beeldvervreemding een groot zwaartepunt hebben.

Ook bij Natascha komen de oude schildertechnieken aan bod. Voor haar betekent het bestuderen van oude meesters dat zij het wiel niet nog eens uit hoeft te vinden en dat zij kan voortborduren op hun vakkennis. Zij maakt gebruik van de ervaring en de kennis van haar collega’s van weleer die zij herkent aan hun vakmanschap en hun respect voor het materiaal. Dat hoeft niet direct identiek te zijn aan haar persoonlijke smaak, maar heeft wel te maken met respect voor de maker. Het gaat niet zozeer om een bepaalde stijl, maar wel om een bepaalde mate van oprechtheid.

Zij maakt gebruik van klassieke en moderne technieken. In de voorbereiding van het schilderij zijn fotografie, digitaal beeldbewerken, maar ook kunstlicht zaken die bij het leven van haar eigen tijd passen.‘Werk van voorgangers voelt voor mij dus niet als iets uit een vervlogen tijd, maar als een nalatenschap waarmee ik verder mag gaan’.

Schilderen vormt dan telkens een uitdaging die niet alleen opperste concentratie vereist, maar ook innerlijke rust en doelgericht werken met zich meebrengt. Ze werkt volgens een vast belichtingsschema, stappenplan en laagopbouw. Toch zit er in elk schilderij verrassingselementen besloten waardoor het resultaat ook voor haar zelf wonderbaarlijk is. Het wordt nooit zoals bedacht. Verf blijft een ongrijpbaar materiaal.

​

 

​

60600248_297444204491480_1522616458197073920_o.jpg
bottom of page